Enkel hjemmelaget lapskaus
Lapskaus er klassisk norsk husmannskost, og denne oppskriften er både enkel og relativt rask å lage. Bruk små kjøttbiter for kortere tilberedningstid, og tilsett gjerne rotgrønnsaker som persillerot og sellerirot for ekstra smak. Tips: Har du rester av potetmos, kan du erstatte noe av potetene med det.
enkel
45min
60min
Gryte
·

Ingredienser
porsjoner
storfekjøtt
1000 g
kjøttkraft
8 dl
potet
1000 g
kålrot
400 g
gulrot
3 stk
purre
1 stk
Basisingredienser
salt og pepper
Server gjerne med litt flatbrød og tyttebærsyltetøy.
Fremgangsmåte
1
Tilbered kjøtt
10min
Tilsett 1000
g
storfekjøtt som er oppdelt i små biter i en gryte. Du kan brune kjøttet først for mer smak, men trenger ikke. Tilsett 8
dl
kjøttkraft og kok opp. (Du kan tilsette mer senere hvis du synes gryten blir for tykk) Skrell 600
g
potet. Del i noen få store biter. Tilsett gryten. La kjøttet og potetbitene koke til kjøttet er relativt mørt. Begynn på grønnsakene imens.
2
Kutt grønnsaker
20min
Rens og kutt alle grønnsakene i terninger (ca 1x1 cm), eller skiver. Putt sammen i en skål. 400
g
potet. Ta gjerne med skallet på potetene. 400
g
kålrot. 3
stk
gulrot. 1
stk
purre. Legg purren i en egen skål.
3
Mos potetene og tilsett grønnsakene.
30min
Når det er ca 30 minutter igjen til kjøttet er klart kan du forsiktig fiske ut bitene med potet som er i gryten. Legg i en skål. Tilsett alle grønnsakene utenom purren i gryten og kok opp. Mos potetene. Du kan tilsette litt veske fra gryten hvis det trengs. Hell mosen i gryten. La gryten koke i ca 15 minutter. Tilsett mer veske ved behov. Tilsett purren og la det koke ca 15 minutter, til grønnsakene er møre og kjøttet er ferdig. Smak til med
salt og pepper
4
Server
Server gjerne med litt flatbrød og nyrørt tyttebærsyltetøy.